بیماری زونا چیست و ایا زونا واگیر دارد؟
زونا یک عفونت ویروسی همراه با عوارض دردناک است که بخش های مختلف بدن را درگیر می کند . ویروسی تحت عنوان واریسلا زوستر عامل این بیماری است . این ، همان ویروسی است که باعث آبله مرغان می شود . از زونا با عنوان هرپس زوستر نیز یاد می شود . این نوع عفونت ویروسی با بثورات قرمز پوستی مشخص می شود که می تواند باعث درد و سوزش شود . زونا معمولا به صورت رگه هایی از تاول در یک طرف بدن ، به طور معمول در تنه ، گردن یا صورت ظاهر می شود .در این مطلب به بررسی به بیماری زونا می پردازیم .
علت بیماری زونا
زونا هنگامی ایجاد می شود که ویروس واریسلا زوستر دوباره فعال شود ، همان ویروسی که باعث ایجاد آبله مرغان می شود .
بعد از تمام شدن دوره آبله مرغان ، ویروس در سلول های عصبی خاصی از بدن واقع در ستون فقرات در سیستم عصبی باقی می ماند . این بدان معنی است که ویروس ، در بدن فرد در حالت غیرفعال می باشد و هیچ علائمی از ویروس واریسلا زوستر بروز پیدا نخواهد کرد . اما در برخی از افراد و به دلایلی که کاملا مشخص نیست ، ممکن است ویروس واریسلا زوستر سال ها بعد دوباره فعال شود و در امتداد الیاف عصبی حرکت کند تا باعث ایجاد زونا شود .
علائم بیماری زونا
شایع ترین نشانه ها و علائم زونا عبارت است از :
- یک قسمت از پوست شما ممکن است احساس سوزش ، خارش یا حساسیت بسیار شدید پیدا کند . این حالت معمولا در ناحیه کوچکی از پوست ، یک سمت بدن مشاهده می شود .
- بعد از مرحله قبل ، در همان قسمت پوست جوش هایی ایجاد می شود .
- این جوش ها خیلی زود تبدیل به مجموعه ای از تاول های برجسته می شوند . این تاول ها قبل از آنکه پوسته پوسته و برطرف شوند ، به حالت زرد رنگ یا خونی در می آیند . تاول ها معمولا 2 تا 3 هفته باقی می مانند .
- بروز تاول ها معمولا با درد همراه است که معمولا برای درمان آن از دارو های مسکن استفاده می شود .
- در زمان بروز جوش ها ممکن است فرد مبتلا ، احساس تب یا سر درد داشته باشد .
عوارض بیماری زونا
شایع ترین عارضه بیماری زونا ، نورالژی پس از هورمون می باشد که با درد و ناراحتی مداوم در ناحیه آسیب دیده از زونا بروز پیدا می کند . درد بعد از رفع جوش ها نیز ممکن است تا ماه ها یا چندین سال ادامه پیدا کند . تصور می شود این عارضه به دلیل آسیب عصب ها رخ می دهد .
در افراد 60 سال و بالاتر مبتلا به زونا ، نورالژی بعد از هورمونی ، تقریبا در 15 تا 25 درصد موارد بروز می کند .

پیشگیری از بیماری زونا
به دو صورت می توان از ابتلا به زونا پیشگیری کرد :
- ابتدا باید از تماس و ارتباط با افرادی که مبتلا به بیماری زونا و آبله مرغان هستند خودداری کنید . این یکی از راه های پیشگیری از ابتلا است .
- راه دیگر تزریق واکسن است . می توانید با مشورت با پزشک اقدام به تزریق واکسن نمایید . واکسن های موثر برای زونا ، واکسن های زوستاواکس و واکسن شینگریکس می باشند . این واکسن ها معمولا ایمنی 5 ساله ایجاد می کنند .
بلوک های عصبی برای درمان زونا
بسته به محل درد ، انواع مختلفی از بلوک عصبی استفاده می شود . معمولا بلوک عصبی برای درد کمر ، پاها ، بازوها ، باسن ، گردن و صورت استفاده می شود . انواع مختلف بلوک عصبی عبارت اند از :
- بلوک اپیدورال :در این نوع بلوک عصبی ، استروئید یا داروی بیحسی ، به فضای اطراف سلول های عصبی خارج از نخاع تزریق می شود .
- بلوک اعصاب بین دنده ای : درمان با بلوک عصبی زونا معمولا در اعصاب بین دنده ای انجام می شود . اعصاب بین دنده ای ، از ستون فقرات در کمر ، در امتداد هر دنده تا جناق سینه کشیده می شوند . مسدود کننده عصبی بین دنده ای می تواند درد ناشی از این اعصاب را تسکین داده و گردش خون را در این ناحیه افزایش دهد .
- بلوک عصبی سمپاتیک :پزشک از دارویی برای مسدود کردن انتقال درد در کل سیستم عصبی ، با استفاده از بیحس کردن موقتی عصب ، استفاده خواهد کرد .
آیا زونا واگیردار است؟
زونا واگیردار نیست ولی ویروس واریسلا زوستر که عامل این بیماری است می تواند به فرد دیگری که به آبله مرغان مبتلا نشده است ، سرایت نموده و وی را به این بیماری مبتلا کند . بیماری زونا از فرد مبتلا به شما سرایت نمی کند ولی ممکن است آبله مرغان بگیرید .
آدرس مطب : تهران ، خیابان مطهری ، خیابان فجر ، کوچه مدائن ، پلاک 20 ، ساختمان پزشکان ماهان ، طبقه 5
تلفن : 22896224 | 22896225 | 09029266688