دکتر بنفشه ولیان
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوفرکوئنسی / آشنایی با عملکرد رادیوفرکوئنسی در درمان درد

آشنایی با عملکرد رادیوفرکوئنسی در درمان درد

استفاده از جریان الکتریکی به منظور درمان درد از سال 1931 با شروع درمان نورالژی تری ژمینال کلید خورد و پس از آن در دهه هفتاد میلادی اسلاتر نوعی اصلاح شده از امواج رادیویی را ابداع کرد که همان میزان انرژی امواج رادیویی معمولی را تولید و با وقفه های موجود در آن امکان پخش حرارت ایجاد شده را توسط جریان خون یا انتقال حرارتی فراهم می سازد. این روش بنام امواج رادیویی پالسی نامیده شده و موجب تعدیل فعالیت عصبی می گردد.

رادیوفركوئنسی برای اولین بار در سال 1974 جهت درمان درد بكار گرفته شد. در ابتدا استفاده از آن محدود به بیماری­ های فاست گردنی و كمری بود ولی با معرفی كانولای جدید در سال 1981 امكان كنترل سایز ضایعه داده شد. از آن موقع طیف وسیعی از مشکلات درد مزمن با این روش تحت درمان قرار گرفته اند. با این تکنیک چنانچه درمان ضایعه­ به نحو مناسبی اجرا شود دوره بی دردی بسیار طولانی وجود خواهد داشت.

این روش در دسته روش های درمانی غیر تهاجمی جای می گیرد. در این روش متخصصین درد سعی دارند با استفاده از ارسال امواج رادیویی به اعصاب بدن فرد باعث کاهش درد و التهاب او شوند. رادیوفركوئنسی علاوه بر درمان و کاهش درد برای از بین بردن چاقی، چین و چروک و لکه های صورت و دور چشم و... نیز مورد استفاده قرار می گیرد. امواج رادیو فرکوئنسی با استفاده از سوزن های بسیار ظریف به بدن فرد وارد می شود. لازم به ذکر است که این سوزن ها با روکش طلا پوشانده شده اند که برای جلوگیری از بروز حساسیت و آلرژی مفید است. در این فرایند امواج الکتریکی به امواج رادیویی تبدیل می شود و در سوزن ها ایجاد حرارت می کند که این حرارت نیز بسته به میزان درد و التهاب فرد قابل تنظیم است.

استفاده از امواج رادیوفرکوئنسی از اقدامات کلینیک درد دکتر بنفشه ولییان، فوق تخصص درد می باشد که بدون نیاز به برش و بخیه، در بسیاری از موارد میزان قابل توجهی از درد بیماران را کاهش می دهد و با عوارض ناچیزی نیز همراه است. از این روش برای درمان درد در نواحی ستون فقرات ( رادیوفرکوئنسی دیسک کمر و گردن) و زانو (رادیوفرکوئنسی اعصاب زانو) استفاده می شود.

تاثیر امواج رادیو فرکوئنسی بر درمان درد

امروزه افراد زیادی در سراسر جهان با درد ها و التهاب های مزمن در نواحی مختلف بدن درگیر هستند. برخی از این درد ها گذرا و سطحی بوده و با روش های درمانی ساده مثل ورزش، مصرف دارو و... قابل درمان اند. اما بعضی از این درد ها حالت مزمن دارند و تا مدت ها و یا حتی همیشه در زندگی فرد اختلال ایجاد می کنند. از جمله این درد ها می توان به زانو درد، کمر درد، درد دست و آرنج، گردن درد و... اشاره کرد. افراد زیادی هستند که تمایلی به انجام عمل های جراحی برای درمان و کنترل این دسته از درد ها ندارند. روش درمانی نوین امواج رادیو فرکوئنسی می تواند پیشنهاد خوبی برای این دسته از افراد باشد. در این روش متخصص درد با تشخیص دقیق ناحیه درد تلاش می کند با استفاده از تحریک اعصاب به وسیله امواج رادیویی سیگنال های درد را که به مغز متصل اند قطع کند و از این طریق فرد درد کمتری را حس کند و یا دردش به طور کلی از بین برود.

عملکرد رادیوفرکوئنسی در درمان درد

کاربرد امواج رادیوفرکوئنسی در درمان درد

رادیو فرکونسی نوروتومی توسط پزشک فوق تخصص درد جهت کاهش دردهای مزمن ناحیه کمر - گردن زانو - مفصل لگن انجام می‌شود. برخی از کاربردهای این امواج عبارتند از :

  1. دردهای یکطرفه یا دوطرفه در ناحیه کمر
  2. دردهایی که در کمر شروع و به باسن یا ران ها در دو طرف گسترش می یابد ( دردهایی که به زیر زانو گسترش دارند موارد مناسبی جهت انجام این پروسیجر نیستند).
  3. دردهایی که با بلند کردن وسایل یا خم شدن بدتر می شود.
  4. دردهایی که با استراحت و خوابیدن بهتر می‌شوند.
  5. دردهایی که هنگام بیدار شدن از خواب شدید است و با فعالیت روزانه کاهش می یابد.
  6. دردهای گردنی به دنبال تصادفات ماشین که در آن ضربه از پشت وارد می شود.
  7. درد شدید زانو بخصوص بعد از تعویض مفصل.
  8. دردهای شدید زانو در آرتروز grade4 IV بیمارانی که تمایل به عمل وجود ندارد یا انجام عمل جراحی خطرناک است.

آیا درمان درد با امواج رادیو فرکوئنسی عواقب و عوارضی دارد؟

همان طور که قبل تر ذکر شد این یک روش درمانی غیر تهاجمی است. اغلب افراد بعد از انجام این درمان عوارضی مشاهده نمی کنند. البته لازم است که حتما قبل از اقدام به انجام این روش درمانی بیمار به سی تی اسکن و ام آر آی مراجعه کند تا پزشک از نبود مشکل جدی در اعصاب و فراهم بودن بستر درمان مطمئن شود. اغلب افراد بلافاصله پس از انجام رادیوفرکوئنسی می توانند بلند شوند و راه بروند و همچنین 24 ساعت پس از عمل می توانند به زندگی عادی و روزمره خود بازگردند. اغلب رفع کامل درد و التهاب در ناحیه مورد نظر و همچنین درمان کامل حدودا 14 روز طول می کشد که در طول این مدت بیمار باید کاملا تحت نظر پزشک باشد. در صورتی که بعد از گذشت چند ماه درد بیمار ادامه داشته باشد بهتر است مجددا تحت درمان رادیو فرکوئنسی قرار بگیرد. همچنین به علت وجود اشعه ایکس در امواج رادیو فرکوئنسی انجام این روش برای برخی افراد مثل خانم های باردار توصیه نمی شود.

انواع رادیو فرکوئنسی

  1. رادیو فرکوئنسی نوروتومی: روش نوروتومی اغلب برای درد های ناحیه گردن، مفاصل، کمر، لگن، شکم و به طور کلی برای درد ناشی از آسیب تصادفات، ورزش و... مورد استفاده قرار می گیرد. اگر به دنبال درمانی هستید که برای مدت طولانی درد و التهاب شما را کم یا قطع کند این روش برای شما مناسب است. در این روش درد فرد 6 ماه تا 2 سال به طرز محسوسی کاهش می یابد. در این روش با ایجاد گرما از طریق امواح رادیویی سیگنال های درد را به طور موقت در بدن فرد قطع می کنند.
  2. رادیو فرکوئنسی پالسی: روش رادیو فرکوئنسی پالسی سعی دارد بدون صدمه زدن به اعصاب جریان درد را برای طولانی مدت قطع کند. این روش بیشتر برای درد های عصبی مورد استفاده قرار می گیرد و برای درمان درد کمر ، لگن، زانو، گردن و... مناسب است.

عوارض رادیوفرکوئنسی

سالها است استفاده از امواج رادیوفرکوئسی در نهایت ایمنی انجام می‌شود و بیماران را از تسکین طولانی مدت درد بهره‌ مند می‌سازد. عوارض عمل رادیوفرکوئنسی بسیار ناچیز بوده و در اغلب موارد به احساس دردی خفیف و قابل تحمل ظرف یک الی دو روزپس از درمان محدود می شود. در این رابطه متخصصان درد به بیماران توصیه می‌کنند؛ پس از درمان، تا چند ساعت زیاد به خود فشار نیاورند، اما فعالیت‌های روزمره را از روز بعد از انجام رادیوفرکوئنسی به طور معمول می توانند از سر گیرند. لازم به ذکر است؛ بیمار ظرف دو هفته متوجه کاهش قابل توجه درد خود خواهد شد. RF موفقیت آمیز درد را به مدت 6 تا 12 ماه و در بعضی موارد بیش از دو سال تسکین می دهد.

هزینه عمل رادیوفرکوئنسی

عدم آشنایی بیماران با تسکین درد توسط متخصصان این رشته در ایران، موجب تقبل هزینه های زیادی برای بیماران و سیستم درمانی گردیده است. بسیاری از مواقع بدلیل عدم کنترل دردهای مربوط به اندام اسکلتی - عضلانی، بیماران ناچار به عمل جراحی می شوند و مجبور به پرداخت هزینه های سنگین علاوه بر عوارض عمل های جراحی خواهند شد. یکی از روشهای کنترل درد اندام، به ویژه در ناحیه کمر، گردن و زانو که با نتایج بسیار خوبی هم در اغلب موارد همراه است؛ بکارگیری امواج رادیوفرکوئنسی می باشد که هزینه های این عمل در مقایسه با روشهای جراحی، بسیار مقرون به صرفه بوده و میتوان گفت تقریبا بدون عارضه می باشد. هزینه عمل رایوفرکوئنسی بسته به تعداد جلسات، محل درمان و مهارت پزشک متغیر است که در جلسه مشاوره پس از برآورد، به اطلاع بیمار خواهد رسید.

نتیجه

روش درمانی رادیو فرکوئنسی روش درمانی نوینی است که در آن پزشکان سعی می کنند با قطع مسیر ارسال پیام درد به مغز، درد و التهاب را در بدن بیمار کاهش دهند. این روش یک روش درمانی غیر تهاجمی و تقریبا بدون عوارض است. رادیو فرکوئنسی با انتقال حرارت از طریق امواج رادیویی به اعصاب فرد تلاش می کند سیگنال های درد را مسدود کند. رادیو فرکوئنسی به دو نوع نوروتومی و پالسی تقسیم می شود.

برای درمان آرتروز مچ پا در کلینیک درد دکتر بنفشه ولیان از روشهای درمانی از قبیل تزریق کورتیکو استیروئید ، پی آر پی و ارتوکین تراپی استفاده می شود. شما می توانید جهت هماهنگی با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید


آدرس مطب : تهران ، خیابان مطهری ، خیابان فجر ، کوچه مدائن ، پلاک 20 ، ساختمان پزشکان ماهان ، طبقه 5
تلفن : 22896224 | 22896225 | 09029266688