عمل لیزری دیسک کمر چیست؟
ستون مهره ها، محور مرکزی بدن را تشکیل داده و از قاعده ی جمجمه شروع می شود و در تمامی طول گردن و طول تنه امتداد دارد.در کودکان تعداد مهره های ستون فقرات، 33 عدد است اما در افراد بالغ پنج تای ما قبل آخر بهم جوش خورده و استخوان خاجی را تشکیل می دهند و 4 مهره ی آخر نیز به هم جوش خورده، استخوان دنبالچه را به وجود می آورند؛ بنابراین، تعداد مهره های ستون فقرات در افراد بالغ به 24 قطعه کاهش می یابد.از 24 مهره ی آزاد، 7 عدد مهره های گردن، 12 عدد مهره های پشتی و 5 عدد مهره های کمر را تشکیل می دهند. مهره هایی که درساختار قفسه سینه شرکت دارند. مجموع سوراخ های مهره ای، مجرای مهره ای نامیده می شود که در آن نخاع جای دارد.
همه ی این مهره ها توسط یک دیسک محافظت می شوند. دیسک، این مهره ها را در برابر شوک های ناشی از فعالیت های روزانه مانند راه رفتن، بلندکردن اجسام سنگین و چرخش های ناگهانی بدن، محافظت می کند. اگر دچار درد کمر باشید، حتما این جمله را از اطرافیان خود شنیده اید که می گویند: «دیسک کمر است» اما به جرات هرگز نمی توان گفت که هر کمر دردی دیسک کمر است هرچند شایع ترین علت کمر درد در جوامع مختلف فتق دیسک یا دیسک کمر است که بیش از 90 درصد علل کمردرد ها را تشکیل می دهد.عمدتاً در سنین 35 تا 55 سالگی رخ می دهد که البته تشخیص آن نیازمند شناخت بهتر دیسک است.
جراحی لیزری یکی از جدیدترین روشهایی است که برای درمان مشکلات دیسک کمر و دیسک گردن ، از قبیل بیرون زدگی و تنگی کانال نخاعی ، بدون نیاز به برش های بزرگ جراحی باز و به صورت سرپایی، در تهران توسط دکتر بنفشه ولییان، فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال درد انجام میشود. لطفا جهت هماهنگی با کلینیک دکتر ولییان و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.
دیسک های محافظ، شامل دو بخش هستند:
- یک بخش نرم و ژلاتینی داخلی
- یک حلقه ی سخت خارجی
انواع آسیب ها یا ضعف ستون فقرات می تواند باعث بیرون زدگی مایع داخلی از حلقه ی خارجی آن شده و این بیرون زدگی باعث درگیر شدن اعصاب کناری و احساس درد شدید بیمار در ناحیه کمر می شود.این عارضه معمولا موجب ضعف عملکرد دیسک و فتق دیسک بین مهره ای شده که در اصطلاح عامیانه بهعنوان دیسک کمر شناخته می شود اما در واقع بیرون زدگی دیسک کمر یا ضعیف شدن آن است که ستون فقرات را دچار مشکل می کند و معمولا دردناک و ناراحت کننده خواهد بود.
در حالیکه دیسک آن چنان ضعیف شود که به اعصاب نخاعی فشار وارد کند، فرد ممکن است، بی حسی یا درد را در امتداد عصب مبتلا، تجربه کند.نهایتا در تعدادی از موارد فرد بیمار ناچار است برای برداشتن قسمتی از دیسک یا ترمیم آن، از جراحی های ستون فقرات و دیسک استفاده کنند.

علائم فتق دیسک
هرچند بیش از نیمی بیماران دچار فتق دیسک از مشکلشان اطلاعی ندارند، اما عده ای از بیماران اینقدر خوششانس نیستند و از درد سیاتیک رنج می برند. درد سیاتیک درد تیزی است که در پا رو به پایین منتشر می شود.این درد در واقع پی آمد فشاری است که دیسک به عصب سیاتیک وارد می کند. اگر فتق دیسک در مهره های کمری باشد، درد عموماً در پا حس می شود ـ پا درد ممکن است با کمردرد هم همراه باشد.بی حسی، ضعف یا گزگز پا یا بازو از دیگر علائم فتق دیسک به شمار می آید. در موارد نادر از دست کنترل روده و مثانه و بی اختیاری ادرار و مدفوع گزارش شده است.
درمان دیسک گردن و دیسک کمر با لیزر
وقتی روی عصبی در بدن فشار وارد می شود؛ خود به خود درد و بی حسی به وجود می آید. در مورد ستون فقرات مشکلاتی مانند فتق دیسک یا تشکیل زائده استخوانی اغلب باعث ایجاد چنین حالتی می شود. سیاتیک نمونه ای از چنین شرایطی است. در این شرایط عصب سیاتیک تحت فشار قرار گرفته و منجر به درد کمر و پا می شود.
یکی از جدید ترین روش های درمان فتق دیسک، جراحی لیزری فتق دیسک گردن و کمر است. در این روش پزشکان متخصص کلینیک درد با هدف تسکین درد از لیزر برای کمک به رفع فشار وارده بر روی عصب استفاده می کنند.عمل لیزر دیسک کمر تحت بی حسی موضعی انجام می شود. یعنی برای انجام آن فقط پوست و ماهیچه های اطراف کمر بی حس می شوند. گاهی ممکن است برای لیزر دیسک کمر به غیر از بی حسی موضعی نیاز باشد که بیمار به کمک داروی آرام بخش خوابانده شود.
یکی از روش های مورد مطالعه در مورد درمان دیسک کمر با لیزر، کاهش فشار دیسک از راه پوست به کمک لیزر (PLDD) نام دارد. در این روش با استفاده از لیزر قسمتی از بافت دیسک که بیرون زده و باعث فشار آوردن بر روی عصب شده است برداشته می شود.
در طول عمل PLDD، یک پروب کوچک حاوی لیزر از طریق پوست وارد بدن شده و با کمک فناوری تصویربرداری به سمت هسته دیسک آسیب دیده هدایت می شود. سپس با استفاده از انرژی لیزر بافت هایی که ممکن است روی عصب فشار بیاورند برداشته می شوند.
لیزر چیست؟
لیزر در واقع نور تقویت شده است که می تواند باعث بریده شدن جسمی شود. با پیدایش لیزر، این تکنولوژی به سرعت در صنعت و پزشکی کاربرد پیدا کرد.همان طور که می دانید با کمک اشعه لیزر می توان موزاییک سنگ یا فلز را برید و بسیاری از کار های ظریف که بر روی اجسام فلزی انجام می شود در واقع توسط لیزر انجام می شود به همین ترتیب لیزر در جراحی از جمله جراحی ستون مهره ها به سرعت رایج شد.
از سال 1991 که سازندگان لیزر موفق به دریافت گواهینامه FDA برای درمان دیسک شدند جراحان در آمریکا تاکنون بیش از یک میلیون نفر را با این روش مورد عمل جراحی قرار داده اند و عوارض خاصی برای آن گزارش نشده است.
اثرات لیزر درمانی
آنچه لیزر درمانی میتواند برای مشکلات دیسک شما انجام دهد، به شرح زیر است:
- از بین بردن التهاب.
- کاهش درد.
- افزایش مقاومت کششی تمام بافت زنده.
- کاهش تشکیل بافت اسکار؛ جمع شدن تورم، بافت زنده
- توسعهیافته (به یاد داشته باشید، این همان ماهیت اصلی دیسک است.)
- افزایش رشد مویرگی جدید در بخش سوم بیرونی دیسک (این باعث قوی تر و سالم تر شدن دیسک می شود.)
- ترمیم فیبر های دیسک پاره شده در بخش سوم خارجی.
- کاهش مقدار واقعی فتق دیسک.
- بهبود ریشه های عصبی ملتهب دردناک.
- قوی تر و سالمتر شدن دیسک.
مزایای عمل لیزری دیسک کمر و گردن
عمل لیزر دیسک کمر یکی از جدید ترین و کارآمد ترین روش های جراحی بسته دیسک کمر است که به منظور رفع فشار داخلی دیسک، برطرف کردن گیر افتادگی عصب ها و رفع سایر علائم ناشی از بیرون زدگی دیسک، انجام می شود. مهم ترین مزیت روش عمل لیزر دیسک کمر این است که این روش کاملا کم تهاجمی بوده و به روش بسته انجام میشود و بنابراین نتایج زیر را به دنبال دارد:
- نداشتن درد (یا درد بسیار خفیف)
- عدم به جا ماندن جای زخم عمل (یا به جا ماندن جای زخم بسیار کوچک)
- کوتاه بودن مدت زمان انجام عمل (انجام عمل به صورت سرپایی و مرخص شدن بیمار در همان روز)
- مدت زمان کوتاه تر ماندن بیمار در بیمارستان
- عدم نیاز به انجام عمل جراحی باز
- کاهش احتمال بروز عوارض ناشی از عمل (واکنش به ماده بیهوشی، عفونت و غیره)
- کاهش و تسکین درد در کم ترین زمان
- عدم آسیب به بافت های نرم اطراف ستون فقرات
- عدم آسیب به استخوان های ستون فقرات
- عدم تشکیل بافت فیبروزی در فضای اپیدورال (در اطراف طناب نخاعی)
نحوه عمل جراحی لیزری دیسک کمر
تنها آزمایش هایی در نظر گرفته شده اند که اطلاعات کافی را در زمینه تکنیک های به کار رفته در این عمل (نوع لیزر، پارامتر های مورد استفاده و…) ارائه می دهند.لازم به ذکر است که در این آزمایش ها از هیچ تکنیک دیگری مانند آندوسکوپی استفاده نشده است. آزمایش های بالینی صرفاً در صورت پرداختن به دستاورد های جراحی لیزری دیسک کمر مد نظر قرار گرفتهاند.تکنیک بنیادین جراحی لیزری دیسک کمر در تمام آزمایش ها یکسان است. این عمل تحت بی حسی موضعی پوست و عضله های زیرین انجام می شود.سوزن توخالی پس از ارزیابی دقیق سطح دیسک به کمک فلوئوروسکوپی در فاصله 10 سانتی متری از خط میانی به گونه ای وارد بدن می شود که سر آن به سمت مرکز دیسک باشد.
پس از وارد شدن سوزن، موقعیت صحیح آن با بهره گیری از فلوئوروسکوپی دو وجهی، گاهی اوقات در تلفیق با سی.تی. اسکن، تأیید می شود.سپس فیبر لیزری (0.4 میلیمتری) وارد می شود و انرژی لیزر از درون سوزن به مرکز نوکلئوس پولپوزوس تابانده می شود تا محتوای آن تبخیر شود و فشار داخل دیسک کاهش یابد.اگرچه تکنیک به کار برده شده در پژوهش های مختلف بر اصول بنیادین یکسانی استوار است، تفاوت قابل ملاحظه ای در روش انجام عمل جراحی لیزر دیسک کمر وجود دارد.این تفاوت ها به انتخاب نوع لیزر و پارامتر های لیزر مورد استفاده و روش های تصویربرداری استفاده شده در طول عمل مربوط می شود.
در تمام آزمایش ها، به جز یک آزمایش فلوئوروسکوپی به عنوان روش تصویربرداری اصلی برای تعیین محل سوزن به کار رفته است، در دو آزمایش علاوه بر فلوئوروسکوپی از سی.تی. اسکن نیز برای بررسی در مورد نظر سوزن و تأیید موقعیت صحیح آن استفاده شده است.در این بین یک آزمایش صرفاً هم برای جای دادن سوزن و هم برای نظارت بر انجام عمل بر ام آر آی متکی بوده است.درمان اصلی را می توان تحت نظارت مستقیم بر فرایند های رخ دهنده در داخل دیسک و یا بدون این نظارت انجام داد.در تمامی پژوهش هایی که فقط از فلوئوروسکوپی به عنوان روش تصویربرداری استفاده کرده اند، مقدار از پیش معین شده ای از انرژی لیزر به درون نوکلئوس پولپوزوس هدایت شده است؛اما در پژوهش هایی که علاوه بر فلوئوروسکوپی از سی تی اسکن یا ام آر آی نیز بهره گرفته اند، میزان انرژی به میزان تبخیر مشاهده شده در تصاویر به دست آمده از نقاط مختلف در طول کاربرد لیزر بستگی دارد.
مراقبت های بعد از عمل جراحی دیسک با لیزر
تا سه روز اول بعد از عمل، استراحت در بستر(استراحت نسبی)، مصرف مسکن، ضد التهاب و آنتی بیوتیک تجویزی، و بستن گردن بند، کمربند یا پشت بند طبی نرم به صورت شبانه روزی.
- زخم و پانسمان(Wound and dressing)
در این روش زخم یا محل بخیه، وجود ندارد و فقط در محل ورود سوزن چسب ساده چسبانده می ¬شود که روز بعد از عمل بیمار آن را در آورده و دیگر نیاز به چسب زدن یا پانسمان خاصی نیست.
- حرکت(Movement)
بیمار باید بداند حداقل 4 هفته ترمیم کامل کلیه قسمت هایی که در حین عمل در مسیر عبور سوزن قرار گرفتند (از جمله عضله، لیگامان، استخوان، پوست، عروق و اعصاب) زمان می برد. ( درست است این نوع اعمال بدون برش جراحی انجام می شود و دوره نقاهت بسیار کوتاه تری دارد ولی مانند عمل باز بیمار باید مراقب بوده و از انجام حرکات آسیب رسان و بلند کردن اجسام تا مدتی خودداری کند)
عامل های خطر فتق دیسک
عامل های خطر فتق دیسک شامل اضافه وزن و خم شدن و چرخیدن مکرر می شود. بالا رفتن سن نیز در فتق دیسک نقش دارد، اما فرآیند فرسایش دیسک غالباً باعث دژنراسیون دیسک می شود که به نوبه خود احتمال فتق دیسک را افزایش می دهد.
به علاوه میزان آب موجود در دیسک های ستون فقرات به مرور زمان کاهش می یابد. دیسک های خشک تر انعطاف پذیری کمتری دارند و در نتیجه بیشتر مستعد پارگی هستند.
جراحی و عمل دیسک کمر با لیزر
اصولا دیسک با سه مکانیزم باعث ایجاد درد می شود:
- به علت حجمی که توسط دیسک کمر به کانال نخاعی تحمیل می شود و در در واقع جا برای ریشه عصبی و امکان حرکت کردن ریشه عصبی کم می شود. زیرا همانطور که می دانید هنگامی که ما راه می رویم و قدم برمی داریم ریشه های عصبی در داخل سوراخ های بین مهره حرکت می کنند.
- دیسکی که پاره می شود فشار داخل دیسک را به ضعیف ترین نقطه یعنی به جایی که پاره شده است وارد می کند. دیگر فشار به طور مساوی به تمام کره دیسک کمر منتقل نمی شود. پس در واقع مکانیسم دوم که باعث ایجاد درد در پارگی دیسک می شود فشاری است که به ریشه عصبی وارد می شود.
- با پاره شدن دیسک کمر موادی آزاد می شود که باعث تحریک گلبولهای سفید و بیرون آمدن آنها از رگ ها و ایجاد التهاب و افزایش فشار دور ریشه عصبی می شود. به همین جهت است که بعضی از دیسک ها با اینکه بزرگ هستند باعث ایجاد درد کمی می شوند و بالعکس بعضی از دیسک ها با اینکه کوچک هستند باعث درد شدید می شود.
در کلینیک درمان درد دکتر بننفشه ولییان، درمان اختصاصی آرتروز گردن ابتدا با تزریق مفاصل فاست ، و در صورت عدم پاسخ دهی مناسب این روش، با بکارگیری امواج رادیوفرکوئنسی جهت آر اف مفاصل گردن انجام می شود. شما می توانید جهت هماهنگی با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، خیابان مطهری ، خیابان فجر ، کوچه مدائن ، پلاک 20 ، ساختمان پزشکان ماهان ، طبقه 5
تلفن : 22896224 | 22896225 | 09029266688
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
مراقبت های بعد از عمل لیزری دیسک کمر
تاریخ انتشار : 1401-01-27تاریخ بروز رسانی : 1401-01-29 -
عوارض بعد از عمل باز دیسک کمر در مقایسه با جراحی لیزری
تاریخ انتشار : 1401-06-22تاریخ بروز رسانی : 1401-06-25 -
درمان فتق دیسک با جراحی لیزری
تاریخ انتشار : 1401-01-25تاریخ بروز رسانی : 1401-01-27 -
کاربرد روش های جراحی لیزری دیسک
تاریخ انتشار : 1401-02-03تاریخ بروز رسانی : 1401-02-05 -
عوارض عمل لیزر دیسک کمر
تاریخ انتشار : 1400-12-17تاریخ بروز رسانی : 1400-12-18