علل و درمان درد شانه
در ناحیه شانه، سه استخوان وجود دارد: استخوان ترقوه (کلاویکل)، تیغه شانه (اسکاپولا) و استخوان بالای بازو (هیومروس). اسکاپولا یک استخوان مثلثی شکل است که دارای دو بخش مهم میباشد: آکرومیون یا زائده ی اخرمی استخوان کتف و استخوان کاسه ای (گلنوئید). این سه استخوان در ناحیهی شانه در دو مفصل به یکدیگر متصل میشوند:
- مفصل آکرومیوکلاویکولار (اخرمی ترقوهای) بین آکرومیون استخوان اسکاپولا و ترقوه.
- مفصل گلنوهومرال بین گلنوئید استخوان اسکاپولا و استخوان بازویی (هیومروس).
تعدادی عضله، رباط و تاندون نیز در اطراف شانه قرار دارند. رباطها، رشتههایی هستند که استخوانها را در یک مفصل به هم وصل میکنند. تاندونها رشتههایی هستند که عضله را به استخوان متصل میکنند.
برای درمان درد شانه در کلینیک درد دکتر بنفشه ولییان از روشهایی مانند اوزون درمانی و تزریق کورتیکواستروئید و ... استفاده می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت از کلینیک دکتر ولییان با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 تماس بگیرید.
علائم و نشانههای در شانه
درد کتف و شانه از نظر شدت میتواند ملایم تا شدید باشد. در این حالت با توجه به علت درد شانه، سایر علائم احتمالی مربوط به این مشکل شامل موارد زیر هستند:
- احساس غیر عادی بودن شانه مثل بیحسی، احساس سوزش و سردی
- تغییر شکل
- تغییر رنگ یا کبودی
- ورم و التهاب
- ضعیف شدن
- در بعضی موارد، تشخیص درد شانه از درد گردن دشوار است و این درد میتواند در ناحیه بازو و دستها نیز احساس شود. این نوع درد معمولاً با اعصاب گردن (که به آنها اعصاب رادیکولوپاتی گردن گفته میشود) ارتباط دارد، اما امکان ایجاد این درد در نتیجه بعضی انواع آسیب دیدگیهای شانه همچون ناپایداری، در رفتگی یا نیم در رفتگی نیز وجود دارد.
علت درد شانه و کتف
درد شانه یک مشکل شایع با دلایل مختلف متعددی است که شامل موارد زیر میشوند:
شانه یخ زده
شانه منجمد یا شانه یخزده گاهی با نام کپسولیت چسبنده شانه نیز شناخته میشود. این شرایطی است که در آن یک شانه دردناک و خشک میشود. علائم معمولاً بدون درمان از بین میروند اما ممکن است این بیماری تا 2-3 سال به طول انجامد.
اختلالات روتاتور کاف
روتاتور کاف گروهی از ماهیچهها و تاندونها میباشد که مفصل شانه را احاطه کرده و به ثبات آن کمک میکند. اختلالات روتاتور کاف یکی از شایعترین دلایل درد شانه است. اکثر افراد با موفقیت درمان میشوند و به بهبودی کامل دست مییابند.
ضربه (تروما) به شانه
یک شکستگی استخوان، مانند شکستگی استخوان فوقانی بازو (هومروس) یا یک شکستگی ترقوه (کلاویکل).
آسیبدیدگی بافت نرم مانند آسیب به رباط ، تاندون یا عضلهی اطراف مفصل شانه. این عارضه ممکن است به طرق مختلف ایجاد شود، مانند آسیب ورزشی، سانحه ی رانندگی یا یک فشار روی شانه به خاطر بلند کردن یا حمل جسم سنگین.
دررفتگی شانه، این بدان معنی است که توپی مفصل از حفره و جای خود خارج شده است.
درد ارجاعی به شانه
این به معنی دردی است که در اثر مشکلی در جایی دیگر از بدن ایجاد میشود اما به دلیل مسیرهای عصبی در شانه احساس میشود. گردن شایعترین منبع بروز دردهای ارجاعی است. گاهی اوقات ممکن است دردی که در شانه احساس میشود، منبع آن قلب یا دیافراگم (ماهیچهای که ناحیه قفسه سینه شما را از ناحیه شکم جدا میکند) باشد. یک مشکل در ناحیه شکم میتواند باعث تحریک دیافراگم شود که گاهی اوقات میتواند در شانه احساس شود. در چنین مواردی معمولاً در ناحیه شکم نیز درد وجود دارد. به همین صورت اگر مشکل در ناحیه قفسه سینه شروع شود، معمولاً به همراه درد شانه، درد قفسه سینه نیز وجود خواهد داشت.
آرتروز شانه
استئوآرتریت یا ارتروز (ساییدگی و پارگی) در مفصل شانه: آرتروز عفونت مفصلی یا آرتریت سپتیک. این بیماری شامل عفونت در مفصل میباشد. علائم آن شامل درد و سوزش روی یک مفصل، درد در هنگام حرکت دادن مفصل و احساس ناخوشی میشوند. آرتریت سپتیک، یک بیماری نادر است اما نیاز به درمان اورژانسی دارد.
آرتروزی که تعدادی از مفاصل مختلف دیگر و همچنین شانه را مبتلا میسازد، یعنی روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید.

علل دیگر
- درد ناشی از مشکلی در گردن.
- اختلالات مفصل آکرومیوکلاویکولار (اخرمی- ترقوه ای)- برخی شرایط (مانند آسیب شانه یا آرتروز) ممکن است بر مفصل آکرومیوکلوویکولار که مفصلی واقع در بالای شانه است تأثیر بگذارد. مشکلات به وجود امده در این مفصل معمولاً به دلیل سایش و پارگی مفاصل یا به دلیل آسیب دیدگی است.
- پلیمیالژی روماتیكا یا آرتریت گیجگاهی. این وضعیتی است که باعث بروز درد ، خشکی، سوزش و حساسیت در عضلات بزرگ ، معمولا در اطراف شانهها ، بازوها و باسن میشود.
- بیثباتی یا ناپایداری شانه. شانه به این دلیل ناپایدار میشود که مفصل استخوانها را نزدیک به هم نگه نمیدارد. استخوان بازویی (هومروس) غالباً از جای خود بیرون میزند.
راهها و روشهای درمان درد شانه
انتخاب روش درمان شانه درد بستگی به علت درد شانه دارد. در این حالت دردی که در نتیجه استفاده زیاد، پیچ خوردن، یا کشیدگی ایجاد شده باشد را اغلب میتوان با استفاده از روشهای محافظه کارانه درمان کرد. استراحت، بیحرکت کردن، سرما یا گرما درمانی، و کمپرس همگی میتوانند برای درمان بعضی از انواع شانه درد مورد استفاده قرار گیرند.
سرما یا گرما
هنگام مواجه شدن با درد شانه مهم است که به شانه استراحت دهیم و از انجام فعالیتهایی که باعث تشدید درد میشوند یا فشار اضافی به مفصل وارد میکنند، برای حداقل 48 ساعت خودداری کنیم. در این حالت میتوان از روشهای درمانی محافظه کارانه مثل سرد یا گرم کردن ناحیه آسیبدیده برای چندین بار در روز به منظور کاهش درد و التهاب ایجاد شده استفاده کرد. علاوه بر این کمپرس کردن ناحیه آسیب دیده با استفاده از بانداژ قابل ارتجاع میتواند به تثبیت کردن شانه و کاهش ورم آن کمک کند.
دارو درمانی
مصرف داروهایی ضد درد مثل استامینوفن میتواند برای کاهش و درمان درد شانه مفید باشد و استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئید (NSAIDs) مثل ایبوپروفن، ناپروکسین، و آسپیرین برای کاهش درد و التهاب ایجاد شده امکان پذیر است. این داروها را باید فقط طبق دستور پزشک مصرف کرد و نباید به مصرف آنها به مدت طولانی تر از 7 تا 10 روز بدون مشورت با پزشک ادامه داد. مصرف این داروها میتواند برای بیمار عوارض جانبی مثل درد معده، خون ریزی سیستم گوارش، و در موارد نادر مشکلات کبد و کلیه به همراه داشته باشد. در بعضی موارد، داروهای ضدالتهاب غیر استروئید میتواند باعث عوارض جانبی جدی در سیستم گوارشی و نیز قلب و عروق شود.
درمان شانه درد شدید یا دردی که به داروهای مسکن موجود در داروخانهها واکنش نشان نمیدهد ممکن است نیازمند تجویز داروهای قوی تر (مثل سلبرکس) باشد. مصرف این داروها نیز میتواند باعث خون ریزی سیستم گوارشی و عوارض جانبی قلبی و عروقی شود. در صورتی که شانه درد به خاطر عفونت ایجاد شده باشد، میتوان برای درمان آن از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کرد. اگر داروهای آنتی بیوتیک خوراکی نتواند اثر بخشی لازم را برای شما به همراه داشته باشد، ممکن است از نوع تزریقی این داروها (داخل وریدی) برای شما استفاده شود.
تزریق
تزریق کورتیزونها میتواند برای درمان بعضی انواع شانه درد (مثل التهاب کیسههای مفصلی یا التهاب تاندونها) که به روشهای محافظهکارانه پاسخ نمیدهند، مورد استفاده قرار گیرد. این روش درمانی شامل تزریق مستقیم کورتیزون (یک داروی ضد التهاب استروئیدی) به شانه است. توجه داشته باشید که با گذشت زمان، تزریق کورتیزون میتواند باعث ضعیف شدن و وارد شدن آسیب به بافتها و ساختارهای داخل مفصل شود.
فیزیوتراپی
روشهای فیزیوتراپی (مافوق صوت، تحریک الکتریکی، سرما درمانی، درمان دستی، حرکتهای کششی) میتوانند برای کاهش درد و التهاب ایجاد شده و نیز تقویت عضلات و کاهش اصطکاک و سایش آنها در مفصل شانه مورد استفاده قرار گیرند. فیزیوتراپی همچنین میتواند برای آموزش مکانیزمهای صحیح بدن به بیمار که میتواند کاهش ریسک عود مجدد شانه درد را به همراه داشته باشد، مفید باشد.
بعضی از انواع شانه درد (جدا شدن، در رفتگی، یا شکستگی) نیازمند بیحرکت کردن مفصل است. جدا شدن شانه را اغلب میتوان با بی حرکت کردن شانه با یک بند محافظ درمان کرد. در اکثر موارد، این نوع آسیب دیدگی در طول 2 یا 3 ماه درمان میشود. هنگامی که مفصل شانه دچار در رفتگی شده باشد، پزشک سر استخوان بازو را به حفره آن باز میگرداند و شانه را با استفاده از بند محافظ یا ابزارهای مخصوص (به نام ایموبلایزر) برای چند هفته بی حرکت می کند.اولتراسوند ، طب سوزنی ، ماساژ از دیگر روشهای درمانی درد شانه میباشد.
عمل جراحی
در صورتی که آسیبهای وارد شده به شانه جدی یا شرایط پیچیده باشد (برای مثال قرار گیری نامناسب استخوانها، آسیب دیدگی تاندونها، یا پارگی شدید)، ممکن است از عمل جراحی برای درمان بیمار استفاده شود. عمل جراحی شانه میتواند به صورت عمل جراحی باز (که نیازمند ایجاد یک شکاف بزرگ در محل شانه است) یا عمل جراحی آرتروسکوپی (با استفاده از شکافهای کوچک) انجام شود. همچنین به منظور کاهش درد شانه پس از جراحی و آرتروسکوپی شانه از روشهای مختلفی همچون سرما و گرما درمانی، دارودرمانی و … بهره گرفته میشود.
عمل جراحی شانه معمولاً با یک دوره بیحرکت سازی و فیزیوتراپی وسیع برای بازیابی حرکتهای عادی و توان عضلات همراه است. به دنبال عمل جراحی شانه، بیمار اغلب با مقداری حساسیت و درد در ناحیه مورد نظر برای چند ماه روبرو میشود.
در صورتی که ابتلا به آرتروز باعث فرسایش شدید مفصل شانه شده باشد، ممکن است نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل شانه یا آرتروپلاستی وجود داشته باشد. در این روش درمانی، سر استخوان بازو و حفره آن در محل تیغه شانه با اعضای مصنوعی جایگزین و تعویض میشوند. تقریباً بلافاصله پس از عمل جراحی تعویض مفصل شانه، لازم است از حرکتهای تمرینی انفعالی شانه برای بهبود بیمار استفاده شود. در حرکتهای انفعالی یک کارشناس متخصص در خدمات سلامت، مفصل شانه را برای شما حرکت داده و نرمش میدهد. در حدود 3 تا 6 هفته پس از جراحی، بیمار میتواند حرکت های ورزشی مربوط به کشش و تقویت شانه را شروع کند.
تمریناتی برای درد کتف و شانه
اگربه تازگی شروع به ورزش کردهاید، همیشه کار عاقلانه این است که ابتدا با پزشک خود صحبت کنید. پزشک یا متخصص فیزیوتراپی میتواند به شما اطمینان دهد که تمرینات ورزشی بیخطر هستند و به شما کمک میکند تحرک و قدرت خود را بدون تشدید التهاب یا تشدید درد مفاصل به دست آورید. اگر عمل جراحی روی شانه خود داشته اید، از پزشک یا فیزیوتراپیست خود راهنمایی بگیرید که کدام تمرینات شانه برای شما بیخطر است.
چگونگی تشخیص دردهای شانه
افراد با ابتلا به دردهای شانه زمانی که به پزشک مراجعه میکنند، وی با بررسی فیزیکی شانه و در نظر گرفتن سوابق خانوادگی علت بروز دردها را شناسایی میکند. اما اگر معاینات فیزیکی نتواند به تشخیص قطعی بیانجامد، پزشک انجام برخی آزمایشات را توصیه خواهد کرد و در صورت نیاز برای بیمار ام.آر.آی یا اشعه x-ray انجام میشود. اما به طور معمول آزمایشات مورد نیاز برای تشخیص بیماریها عبارت است از:
- عکس برداری رادیولوژی
- آزمایش آرتروگرام
- عکس برداری مافوق صوت
- اسکن امآرآی
با انجام این آزمایشات ضمن بررسی محدودیت بیمار در حرکت شانهها می توان علت بیماری را تشخیص داد. شما میتوانید با مراجعه به کلینیک درد و یا مراجعه به متخصصان این حوزه علت دردهای ناحیه شانه را شناسایی کرده و در پی درمان برآیید.
جراحی لیزری یکی از جدیدترین روشهایی است که برای درمان مشکلات دیسک کمر و دیسک گردن ، از قبیل بیرون زدگی و تنگی کانال نخاعی ، بدون نیاز به برش های بزرگ جراحی باز و به صورت سرپایی، در تهران توسط دکتر بنفشه ولییان، فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال درد انجام میشود. لطفا جهت هماهنگی با کلینیک دکتر ولییان و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، خیابان مطهری ، خیابان فجر ، کوچه مدائن ، پلاک 20 ، ساختمان پزشکان ماهان ، طبقه 5
تلفن : 22896224 | 22896225 | 09029266688
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سندرم گیر افتادگی شانه چیست و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-04-10تاریخ بروز رسانی : 1401-05-16 -
روشهای درمان تورم یا بورسیت شانه با روشهای غیرجراحی
تاریخ انتشار : 1401-08-15تاریخ بروز رسانی : 1401-08-17 -
آرتروز شانه (استئوآرتریت شانه ) چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-03-23تاریخ بروز رسانی : 1401-05-16 -
روشهای تشخیص و درمان دررفتگی مکرر شانه
تاریخ انتشار : 1401-11-25تاریخ بروز رسانی : 1401-12-07