تزریق ژل هیالورونیک اسید برای درمان آرتروز زانو
تزریق هیالورونیک اسید برای درمان آرتروز زانو و بهبود عملکرد مفصل زانو استفاده میشود. این روش درمانی را ویسکومپلنتاسیون مینامند. در طی ویسکومپلنتاسیون مقدار کمی اسید هیالورونیک، اغلب فقط 2 میلی لیتر، مستقیما به کپسول مفصل زانو تزریق میشود.
برای درمان آرتروز زانو در کلینیک درمان درد دکتر بنفشه ولییان، از روشهایی نظیر پرولوتراپی، اورتوکین تراپی، پی آر پی و تزریق ژل به زانو استفاده می شود. شما می توانید جهت هماهنگی با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.
اهداف درمان آرتروز زانو با تزریق هیالورونیک اسید عبارتند از:
- کاهش درد
- بهبود حرکت مفاصل با افزایش روانکاری مفاصل و کاهش اصطکاک و التهاب مفاصل
- شاید پیشرفت آرتروز کند شود
تزریق اسید هیالورونیک معمولا در مطب پزشک انجام میشود. این درمان شامل 1، 3، 4 یا 5 تزریق است. در صورت نیاز به بیش از یک تزریق، تزریقها با فاصله یک هفته انجام میشود.
نحوه عملکرد هیالورونیک اسید در زانوهای مبتلا به آرتروز:
تحقیقات نشان میدهد که تزریق اسید هیالورونیک ممکن است به روشهای مختلفی برای کاهش علائم آرتروز زانو عمل کند. برای مثال، تزریق اسید هیالورونیک ممکن است التهاب و اصطکاک را کاهش دهد و روند تخریب غضروف و استخوان را کند میکند.
- اثرات روی درد و التهاب زانو:
تزریق اسید هیالورونیک ممکن است علائم آرتروز زانو را با یک یا چند ویژگی زیر کاهش دهد:
- روانکاری:
در برخی افراد، ویسکوزیته اسید هیالورونیک ممکن است روانکاری و جذب ضربه بهتر در مفصل زانو را فراهم کند. این اثرات ممکن است اصطکاک داخل مفصل و در نتیجه درد و سفتی را کاهش داده و از تحلیل غضروف و استخوان جلوگیری کند.
- اثرات ضد التهابی:
تحقیقات نشان میدهد که تزریق اسید هیالورونیک ممکن است اثرات ضد التهابی، مانند کاهش تورم در زانو داشته باشد.
- اثرات تسکین دهنده درد:
در برخی افراد، مولکولهای اسید هیالورونیک مرزی را در اطراف انتهای عصبی تشکیل میدهند و از ارسال سیگنالهای درد به مغز جلوگیری میکنند. این مولکولها همچنین به سلولهای دیگر در زانو متصل میشوند که نشان دهنده درد هستند. از طریق این مکانیسمها، درد زانو ممکن است کاهش یابد. ویسکوزیته اسید هیالورونیک ممکن است اثرات مثبتی بر غضروف، استخوان و سایر بافتهای اطراف زانو داشته باشد.
- تاثیر بر غضروف و استخوان زانو:
به طور کلی اسید هیالورونیک که در زانو تزریق میشود تنها چند روز در مفصل باقی میماند. با این حال، نتایج ممکن است برای ماهها باقی بماند. محققان بر این باورند که این تسکین درد طولانی نشان میدهد که تزریق اسید هیالورونیک ممکن است در واقع روند بیماری آرتروز را اصلاح کند و نه فقط علائم را سرکوب کند.

به طور خاص در برخی افراد، تزریق اسید هیالورونیک زانو ممکن است به شرح زیر عمل کند:
- کمک به رشد و محافظت از غضروف:
کمک به رشد و محافظت از غضروف با تحریک افزایش رشد سلولهای غضروف ساز به نام سلولهای غضروفی. این تزریقها همچنین از غضروفهای موجود محافظت میکنند و در نتیجه تشکیل کلی غضروف را افزایش میدهند.
- تقویت غضروف:
تقویت غضروف موجود با تولید پروتئینهای مهم (پروتئوگلیکانها) و کربوهیدراتها (گلیکوزآمینوگلیکانها).
- تقویت استخوان:
تقویت استخوان موجود با تغییر تراکم و ضخامت استخوان ساب غضروفی زانو (استخوانی که بلافاصله زیر غضروف قرار دارد). تغییرات در ساختار استخوان ممکن است به کاهش فشار روی غضروف در هنگام تحمل وزن زانو کمک کند.
- تحریک بدن برای تولید اسید هیالورونیک خود:
بدن به نوبه خود مقدار اسید هیالورونیک را در زانو بازیابی میکند و اثرات طولانی مدتی را ایجاد میکند. این اثرات ممکن است به جلوگیری از پیشرفت آرتروز کمک کند.
- افراد واجد شرایط تزریق هیالورونیک اسید برای آرتروز زانو:
تزریق هیالورونیک اسید خط اول درمان آرتروز زانو نیست. این درمان ممکن است برای کسانی در نظر گرفته شود که:
- استئوآرتریت متوسط زانو با علائمی که زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار میدهد، داشته باشد.
- از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا استروئیدها (قرص یا تزریقی) سود کمی داشته یا اصلا فایده نداشته باشد.
- در معرض خطر عوارض جانبی مانند آسیب کلیه، مشکلات قلبی یا خونریزی شکمی با استفاده طولانی مدت از NSAIDها هستند.
- بیماریهای دیگری مانند دیابت یا فشار خون بالا دارد و نمیتواند داروهایی مانند استروئیدها را مصرف کند.
- بعد از دور اول درمان بهبودی را نشان دهد.
- برای جراحی واجد شرایط نیست، میخواهد جراحی را به تعویق بیندازد یا نمیخواهد عمل جراحی انجام دهد.
در حالی که افراد در هر سنی میتوانند تزریق اسید هیالورونیک دریافت کنند، این درمان ممکن است در افراد زیر 65 سال موثرتر باشد.
چه زمانی تزریق هیالورونیک اسید مناسب نیست؟
تزریق هیالورونیک اسید ممکن است در برخی از افراد مناسب نباشد، البته محدود به افراد زیر نیست:
- زنان باردار یا شیرده
- کودکان و نوجوانان
- کسانی که دارای عفونتهای باکتریایی و دیگر در داخل یا اطراف زانو هستند.
- کسانی که به محصولات هیالورونات حساسیت دارند.
علاوه بر این، به کسانی که به تخم مرغ یا سایر محصولات پرندگان حساسیت دارند، توصیه میشود که به پزشک خود اطلاع دهند. به این دلیل که برخی از محصولات هیالورونات از تاج خروس تهیه میشوند و ممکن است برای چنین بیمارانی مناسب نباشند.
عوارض تزریق ژل غضروف ساز (ژل هیالورونیک اسید) به زانو:
تزریق اسید هیالورونیک برای زانو معمولا یک روش بیخطر در نظر گرفته میشود اما مانند هر روش پزشکی ممکن است عوارض و خطراتی داشته باشد. شایعترین عوارض جانبی این روش شامل تورم و درد خفیف در محل تزریق است.
خطرات اگرچه نادر است، ممکن است شامل واکنشهای آرتریت شبه سپتیک باشد. آرتریت کاذب سپتیک یک واکنش التهابی شدید یا شعله ور شدن در محل تزریق است. اگر این واکنش رخ دهد، معمولا در سه روز اول تزریق دیده میشود و ممکن است با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا استروئیدها درمان شود.
سایر خطرات نادر عبارتند از:
- عفونت
- واکنشهای آلرژیک یا بورسیت
در صورت بروز چنین علائم یا نشانههایی توصیه میشود فورا به پزشک مراجعه کنید.
از بلوک عصبی می توان برای درمان بیماری های مزمنی مانند آرتروز ، فتق دیسک ، التهاب دیسک ، پارگی دیسک ، تنگی کانال نخاعی ، درگیری عصب سیاتیک و ... استفاده کرد . بلوک عصبی همچنین برای تشخیص به کار گرفته می شود . به این صورت که پزشک داروی بی حسی را در اطراف یک عصب خاص یا مفصل نخاع تزریق می کند . اگر درد بیمار تسکین پیدا کند ، آن عصب یا مفصل منبع درد است . اگر درد بیمار تسکین پیدا نکند ، پزشک به دنبال منبع دیگری برای درد خواهد بود . انجام بلوک عصبی توسط دکتر بنفشه ولییان، فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال درد انجام میشود. لطفا جهت هماهنگی با کلینیک دکتر ولییان و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، خیابان مطهری ، خیابان فجر ، کوچه مدائن ، پلاک 20 ، ساختمان پزشکان ماهان ، طبقه 5
تلفن : 22896224 | 22896225 | 09029266688
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تغذیه سالم برای مقابله با آرتروز زانو
تاریخ انتشار : 1401-04-31تاریخ بروز رسانی : 1401-05-16