درد عصب سیاتیک چیست؟
سیاتیک یکی از اعصاب مهم بدن است که از قسمت پایین کمر شروع شده و به سمت پاها جریان دارد. هنگامی که عاملی به این عصب آسیب میرساند و یا آن را تحت فشار قرار میدهد؛ در قسمت تحتانی کمر که به لگن منتهی میشود دردی ایجاد شده که به باسن و پا نیز سرایت میکند. در اصطلاح عامه به این وضعیت درد رگ سیاتیک و به متخصص درمان آن دکتر سیاتیک گفته میشود. خوشبختانه با ظهور روشهای جدید درمانی حدود نود درصد از افراد مبتلا به درد سیاتیک بدون جراحی بهبود پیدا میکنند. این افراد فقط کافی است که تحت نظر متخصص سیاتیک باشند.
روشهای غیرجراحی متعددی در کلینیک درد دکتر بنفشه ولییان برای درمان درد عصب سیاتیک به دردمندان گرامی پیشنهاد میشود. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روشها و همچنین چگونگی انجام آنها از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.
آیا میتوان از سیاتیک جلوگیری کرد؟
پاسخ کلی به این سوال مثبت است. با جلوگیری از آسیبدیدگی کمر میتوان از سیاتیک تا حدودی جلوگیری کرد. انجام تمرینات ورزشی مناسب مانند یوگا و پیلاتس گاهی اوقات در جلوگیری از آسیبدیدگی کمر موثر هستند.
عصب سیاتیک و علت درد سیاتیک چیست؟
عصب سیاتیک بزرگترین عصب بدن انسان است. این عصب در داخل باسن و در پشت ران درست درخط وسط سیر میکند و به زانو میرسد. در پشت زانو به دو شاخه تی بیال و عصب پروانه آل مشترک تقسیم میشود.درد سیاتیک به صورت یک طرفه یا دو طرفه انتشار مییابد.البته عصب پرونئال مشترک خود به دو عصب پرونئال سطحی و عمقی تقسیم میشود. عصب پرونئال سطحی حسی است و به پوست میرود و حس جلوی پای انسان را تامین میکند و عصب پرونئال عمقی به عضلات جلوی ساق پا میرود.
عصب سیاتیک از5 ریشه عصبی در داخل کمر و لگن تشکیل میشود. این عصب در باسن انسان از زیر عضله گلابی شکل یا عضله پیریفورمیس رد میشود و در پشت زانو به دو شاخه تیبیال و عصب پرونئال مشترک تقسیم میشود. اصولا ساق پا از دو قسمت درست شده است : عضلات قسمت جلوی ساق پا از عصب پرونئال عمقی عصب میگیرند و عضلات قسمت پشت ساق پا از عصب تیبیال عصب میگیرند.کلیه حرکات پاهای ما ( مانند راه رفتن ، ایستادن ، فشردن پدال ترمز و گاز ، برداشتن پا از روی ترمز ) از طریق این عصب( یعنی عصب سیاتیک و دوشاخه انتهایی آن عصب پرونئال عمقی و عصب تیبیال )انجام میگیرد.

درد سیاتیک
درد سیاتیک دردی است که در مسیر عصب سیاتیک بوجود میآید یعنی از کمر، به باسن ، پشت ران و پشت ویا خارج ساق پا احساس میشود. معمولاً،علت درد سیاتیک یک طرفه است ،اما میتواند دو طرفه نیز باشد. درد میتواند به صورت ناگهانی ایجاد شده یا به تدریج و با گذشت زمان افزایش پیدا کند . درد سیاتیک در 90 درصد موارد در نتیجه پارگی یا فتق دیسک ایجاد میشود و در اینگونه مواقع معمولاً دیسک پاره شده یا فتق دیسک به ریشههای عصب سیاتیک (معمولا ریشه عصبی L5 به علت دیسک L4-L5 و ریشه عصبی S1 به علت فتق یا پاره شدن دیسک L5-S1 فشار وارد میکند. پس به طور خلاصه شایعترین علت درد سیاتیک پارگی یا فتق دیسک L4-L5 و L5-S1 است.سایر بیماریهایی که باعث درد عصب سیاتیک میشوند شامل تنگی کانال نخاعی ، تومورهای ستون مهرهها ، عفونتهای ستون مهرهها و یا تومرهای داخل لگن و تومورهای خودعصب سیاتیک هستند. وقتی ریشههای عصب سیاتیک تحت فشار قرار میگیرند، باعث ایجاد ضعف در عضلات، بی حسی،ضعف ساق پا یا احساس سوزش کف پا و یا کمر میشوند. بعضی از مطالعات نشان دادهاند که 40 در صد از افرادی که دچار دیسک کمر میشوند فقط با درد سیاتیک مراجعه میکنند ،( بدون اینکه کمر درد داشته باشند) .
علل و عوامل ایجاد درد سیاتیک
فتق دیسک
یکی از متداولترین عوامل ایجاد درد در عصب سیاتیک، فتق دیسک است. فتق دیسک به پارگی دیواره بیرونی دیسک بین مهرهها گفته میشود. در چنین شرایطی هسته نرم داخل دیسک بیرون میزند. این بیرون زدگی باعث تحت فشار قرار گرفتن ریشه عصب (سیاتیک) میشود.
بیماری تخریبی دیسک
یکی دیگر از عوامل متداول آسیب دیدگی ریشه عصب،بیماری تخریبی دیسک است. زمانی این اتفاق رخ میدهد که یک دیسک ستون فقرات تضعیف شده و استخوان مهرههای بالا و پایین آن از موقعیت و راستای درست خارج شوند. در این صورت استخوان مهره ممکن است ریشه عصب مجاور را تحت فشار قرار دهد.
تنگی کانال نخاعی
هنگامی که استخوانها، دیسکها یا مفاصل ستون فقرات صدمه میبینند، خارهای استخوانی ایجاد شده و فضای مجرای نخاع را تنگ میکند. به این وضعیت تنگی کانال نخاعی گفته میشود که باعث تحت فشار قرار گرفتن ریشه عصبی میشود.
علائم سیاتیک
آسیب دیدگی ریشههای عصبی ممکن است در هر یک از پنج مهره ستون فقرات یا در سطح استخوان خاجی (لگن) اتفاق بیفتد. علائم آن شامل درد، ضعف، بی حسی و مور مور شدن میباشد که بستگی زیادی به سطح آسیب دیدگی دارد. برای مثال آسیب مهره دوم کمری باعث درد و ضعف در ناحیه جلوی ران میشود. اسیب مهره سوم کمری باعث درد و ضعف جلوی ران و گاهی زانو میشود.
آسیب مهره چهارم کمری میتواند موجب درد تیر کشنده ازپایین کمر تا پنجه پا و همچنین ضعف پنجه پا شود.آسیب دیدگی مهره پنجم کمری باعث درد پشت ران پا تا نوک پا و همچنین ضعف پا میشود. و در آخر آسیب دیدگی مهره اول خاجی (لگنی) دردی از ساق پا تا سطح بیرونی پا و همچنین ضعف پا را ایجاد مینماید.
تشخیص سیاتیک
در طول مراحل معاینه فیزیکی، پزشک وضعیت قدرت عضلات و عکس العمل آنها را مورد بررسی قرار می دهد. برای مثال، ممکن است از شما خواسته شود تا روی انگشتان یا پاشنه خود راه بروید، از یک حالت چمباتمه بلند شوید، یا در زمانی که به پشت دراز کشیدهاید، یکی از پاهای خود را در هوا بلند کنید. معمولاً درد سیاتیک کمر که ناشی از عصب سیاتیک باشد، با انجام این فعالیتها تشدید خواهد شد.
یکی از خطرناک ترین و متأسفانه شایعترین مشکلات ستون فقرات، تنگی کانال نخاعی است. این عارضه که دلایل زیادی در ایجاد آن دخیل است؛ می تواند در صورت عدم درمان، به مشکلات جدی و خطرناکی منجر شود. تنگی کانال نخاعی با روشهای غیر جراحی در کلینیک درمان درد دکتر بنفشه ولییان با استفاده از متدهای روز دنیا، بهبود یافته، درمان میشود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، خیابان مطهری ، خیابان فجر ، کوچه مدائن ، پلاک 20 ، ساختمان پزشکان ماهان ، طبقه 5
تلفن : 22896224 | 22896225 | 09029266688